0771-11 10 16 info@sommardck-lag.se
Select Page

Om oss

Vi är en grupp jurister, läkare, fordonstekniker och ingenjörer som försöker ändra lagstiftningen på sommardäck. Vi anser att kravet på 1,6 mm är alldeles för låg och bör dubbleras. Många tester visar att däcket tappar sina säkra egenskaper.

Sommardäck är anpassade för att köra på bara vägbanor. De ska kunna klara av vägar som är uppvärmda av solen och hjälpa till att undvika vattenplaning. Däcken ska gärna rulla lätt för att minska bränsleförbrukning och utsläpp. Det är också viktigt att mönsterdjupet inte går under 1,6 mm, men enligt lag ska det vara mer gummi än så på däcket.

Över 20 års erfarenhet 

Vad vill vi uppnå?

Ett bra mönster ger generellt ett mycket bra grepp på vägen vilket på sikt räddar liv. Håll koll på slitaget på dina nuvarande däck och köp nya sommardäck i tid. Alla däck ska vara märkta enligt EU-standard. Märkta däck ger en bra fingervisning om bränsleekonomi, buller och miljö.

#sommardäcklag

Tester visar att 3mm är minimum

Minsta tillåtna mönsterdjup vid sommarväglag är 1,6 mm, men för att få maximalt väggrepp på vått väglag är det rekommenderat med ett mönsterdjup på 3 mm. Om man är osäker på vilket mönsterdjup ens däck har, kan man enkelt kontrollera det med hjälp av en mätsticka eller femkrona. För litet mönsterdjup resulterar i negativ påverkan på däckens totala prestanda. Dels så leder det till slitage och förslitningar på däcken, men även till instabilitet i körningen då risken för vattenplaning ökar markant. Om man vill garantera en säker körning i trafiken, bör man se över mönsterdjupet på sina däck regelbundet

anmälda fall till regeringen

som vill öka till 3mm

Anställda

Språk vi talar

CHOOSE US

Hur kan du stötta oss?

Z

Dela

Ökad delning ger ökad glädje.

Z

över 10.000 signaturer

Gå med du också och hjälp oss höja kravet till 3mm.

Z

Ge oss tips

Förbättringar? ge oss feedback.

STAFF

Vi som är bakom sajten

Principal

Annika Owen

Mer info kommer inom kort

  • English
  • Italian
  • French

Program Manager

Thomas Lee

Än så länge ett fiktivt namn. Kanske du?

  • English
  • Chinese
  • Russian

OMDÖMEN

Vad tycker andra om dagens sommardäck lag?

1,6 mm är alldeles för lite. Vi bör öka det till ett minimumkrav på 3mm. Det borde släppas fler rapporter som visar fördelarna med att ha bättre mönsterdjup.

Patricia

Business manager

1.6 tycks vara ok för många men inte för mig. 

Lee Smith

Barista