Sommardäck är anpassade för att köra på bara vägbanor. De ska kunna klara av vägar som är uppvärmda av solen och hjälpa till att undvika vattenplaning. Däcken ska gärna rulla lätt för att minska bränsleförbrukning och utsläpp. Det är också viktigt att mönsterdjupet inte går under 1,6 mm, men enligt lag ska det vara mer gummi än så på däcket.

Välj rätt sommardäck

Vilka sommardäck är bäst? En fråga som inte har något lätt svar. Det beror på vilken bil du har, hur ofta den används, samt den personliga körstilen. Något som är värt att tänka på i jakten på de perfekta sommardäcken är att kika på mönstret för att minska risken att råka ut för vattenplaning.

Att hitta sommardäck som rullar riktigt lätt är viktigt. Ju lättare de rullar desto mindre bränsle går det åt. Minskad bränsleförbrukning gör det billigare att åka bil och minskar utsläppen, vilket är bra för miljön. Vissa däck har mer fokus på miljö än andra. Läs på och jämför olika däck för att hitta det som passar din bil bäst.

Sommardäck med riktigt mönster

Alla sommardäck har olika mönster. Sommardäck har hårdare gummin än vinterdäck för att kunna få bästa grepp på sommarvägens körbana. Även däckens bullernivå skiljer dem åt. Det finns många olika aspekter att titta på när man jämför däck, vilket är enkelt med dagens olika däcksidor på nätet. Se till att du väljer rätt dimension då alla bilar har olika mått för bäst resultat.

Många val kring sommardäck

Alla vill sannolikt kunna köra så säkert som möjligt efter väg. Därför är det viktigt att läsa på lite om däcket innan köpet. Ett bra mönster ger generellt ett mycket bra grepp på vägen. Håll koll på slitaget på dina nuvarande däck och köp nya sommardäck i tid. Alla däck ska vara märkta enligt EU-standard och ger en fingervisning om bränsleekonomi, buller och miljö.