Sverige är som bekant ett land med ett tidvis bistert klimat. När vägarna är isiga och hala behöver vi använda dubbdäck eller vinterdäck. Under sommarhalvåret är det både säkrare och mer ekonomiskt att byta till sommardäck. Här kan du läsa mer om reglerna kring sommar- och vinterdäck och när det är dags att byta från en däcktyp till en annan.

Vad säger lagen?

När det gäller sommardäck regler så är lagstiftningen tydlig. Det är lag på att använda vinterdäck mellan den 1 december och den 31 mars om det råder vinterväglag. Du bör alltså inte byta till sommardäck under den här perioden om det är snö, is eller snömodd på någon del av vägbanan.

Det är tillåtet att köra med dubbdäck mellan den 1 oktober och den 15 april samt när det befaras råda vinterväglag. Att köra med odubbade vinterdäck på sommaren är däremot inte olagligt. Däremot finns det en rad tester som visar att det är bättre att byta till sommardäck då det är farligare att köra med den här typen av däck på sommarväglag.

Sommardäck, en fråga om trafiksäkerhet

För de flesta känns det självklart att det är osäkert att ge sig ut på en isig väg med sommardäck. Det är dock mindre känt att att det även innebär säkerhetsrisker att köra med vinterdäck under sommarhalvåret. Statens väg och transportforskningsinstitut har genomfört tester som visar att bromssträckan för ett par splitternya dubbfria vinterdäck är hela 15-20 % längre på våt respektive torr asfalt i jämförelse med nya sommardäck.

Det finns även andra säkerhetsaspekter som gör sommardäck till ett självklart val under årets varmare månader. Sommardäck är betydligt mer stabila på en sommarväg än vinterdäck. De sistnämnda klarar klassiska undanmanövrar betydligt sämre. Tester visar att du vid den här typen av tillfällen kan få okontrollerad sladd redan vid 70km/h. För den som värnar om sin ekonomi är det viktigt att byta till sommardäck under sommarhalvåret. Vinterdäck slits betydligt snabbare än sommardäck när vägbanan kommer upp i temperaturer över 15 grader.

Undantag från reglerna om sommar- och vinterdäck

Visste du att det finns undantag från de generella reglerna om vinter- och sommardäck? Vid provkörning eller bogsering av ett fordon eller om du kör den kortaste möjliga vägen till bilbesiktningen så kan du köra med sommardäck året runt utan att strida mot gällande regler. Transportstyrelsen betonar dock att sådan typ av körning naturligtvis inte får ske på bekostnad av trafiksäkerheten. Att ha stenkoll på reglerna kring sommar- och vinterdäck är en fråga om din och andras säkerhet.