De flesta vet vad däck är och vad de används till, men långt ifrån alla har koll på vad mönsterdjup är och vad det fyller för funktion i ens körning. I det här inlägget kommer vi gå igenom regler kring mönsterdjup på sommardäck och vilka säkerhetsrisker som det innebär att ha för litet mönsterdjup. Vi kommer också gå igenom hur man kontrollerar mönsterdjupet.

Mönsterdjupet är viktigt för däckens väggrepp

Sommardäck mönsterdjup måste vara minst 1,6 mm för att däcken ska vara tillåtna att köra med. Mönsterdjupet är den del av däcken som greppar vägen. När det kommer till däck talar man ofta om “väggrepp”. Vid litet mönsterdjup är det vanligt att däcken får sämre fäste i väglaget och mönsterdjupet är således viktigt ur en säkerhetsaspekt.

Risker med litet mönsterdjup

Mönsterdjupet är som regel en bra mätare för att bedöma däckens prestanda. Om mönsterdjupet är för litet medför det en ökad risk för däckslitage. Framför allt blir däckens säkerhetsegenskaper betydligt sämre och risken att drabbas av vattenplaning ökar. Under sommaren kör man ofta på våta vägbanor och fordonet måste kunna leda undan vatten utan att kontaktytan mellan däcken och vägbanan upphör. Litet mönsterdjup gör det svårare för däcken att behålla sitt grepp.

Vid vattenplaning slutar fordonet reagera på styrning och inbromsning. Den övergripande kontrollen som man normalt sätt har över fordonet försvinner. Även om den tillåtna gränsen för mönsterdjup ligger på 1,6 mm för sommardäck, är det rekommenderat att ha ett mönsterdjup på minst 3 mm när sommarväglag råder. Då får däcken som bäst friktion. Om man är osäker på vilket mönsterdjup ens sommardäck har, kan man mäta det med en speciell mätsticka. Man kan också mäta med en femkrona, då det mellan kanten på myntet och siffran fem är exakt 3 mm. Se till att mäta på däckens huvudmönster, där däcken är som mest slitna.

Kontrollera mönsterdjupet ofta

Minsta tillåtna mönsterdjup vid sommarväglag är 1,6 mm, men för att få maximalt väggrepp på vått väglag är det rekommenderat med ett mönsterdjup på 3 mm. Om man är osäker på vilket mönsterdjup ens däck har, kan man enkelt kontrollera det med hjälp av en mätsticka eller femkrona. För litet mönsterdjup resulterar i negativ påverkan på däckens totala prestanda. Dels så leder det till slitage och förslitningar på däcken, men även till instabilitet i körningen då risken för vattenplaning ökar markant. Om man vill garantera en säker körning i trafiken, bör man se över mönsterdjupet på sina däck regelbundet.